Welkom in onze tuin

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Achter je woning je eigen biologische streekproducten verbouwen, dat lijkt de flatbewoners van de Nijeveldsingel en de Oudegeinlaan wel wat. Al jaren weten zij dat hun woonblok in de Utrechtse wijk Hoograven op termijn renovatie wacht of plaatsmaakt voor nieuwbouw. Toch zijn zij meteen van de partij wanneer zij onder professionele begeleiding een buurtmoestuin op hun binnenterrein kunnen beginnen.

Het eerste tuinseizoen zit er in oktober 2012 al bijna op in de Nijeveldtuin. In zeven maanden tijd hebben zo’n 45 tuiniers een saai grasveld omgetoverd tot een groene oase van 25 moestuintjes. De tuinen zijn een hit. Wanneer de eerste spades de grond in gaan, is de beschikbare ruimte meteen verdeeld. Dertien vrouwen van voornamelijk Marokkaanse en Turkse afkomst krijgen elk een stukje grond in bruikleen dat zij mogen gebruiken zolang zij hun woningen nog niet hoeven te verlaten. Ook de kinderen willen graag een eigen tuintje. Elf van hen delen zes kindertuintjes. De andere veertien kinderen helpen hun moeder of komen af en toe meedoen. Zodra de tuin gezicht krijgt en de zwarte aarde eindelijk verdwijnt onder het loof van uitjes, slakroppen en tuinbonen, neemt de belangstelling verder toe. De 18 oorspronkelijke tuintjes worden onderverdeeld en opgesplitst. Elke snipper grond is in gebruik als tuin.

Buurtleven
De tuin geeft het buurtleven buiten een nieuwe dimensie. Een vrouw legt een tapijtje naast de tuin en kijkt toe hoe haar man staat te tuinieren. Een groepje Turkse vrouwen zit graag op de grasbank te kletsen, te handwerken of zachtjes te zingen. De eerste picknicks hebben al plaatsgevonden. Er is veel geoogst. Af en toe verdwijnt er wat of moeten de tuinvrouwen spelende kinderen uit hun tuin wegsturen. Maar dat staat in geen verhouding tot de waarschuwingen die vooraf klinken: “Die tuin wordt gemold,” zo wordt er voorspeld. Zo erg was het niet. Toch hebben de tuin en de tuiniers zich letterlijk een plek veroverd in de openbare ruimte tussen de spelende kinderen en de hangjongeren.

Moestuinieren in de tussentijd
De tuin is tijdelijk in verband met de bouwplannen voor het woonblok. Volgend jaar kan er in ieder geval nog volop getuinierd worden in de Nijeveldtuin. Juist in deze tussentijd is het buurtinitiatief van extra waarde. Portaal ondersteunt dit dan ook van harte. Net als Gemeente Utrecht, die via het Wijkgroenplan en het programma Briljante ideeën investeren in de kwaliteit van de leefomgeving met inzet van de buurt.

Aanjagen
Voor de trekkers van het buurtinitiatief zit het werk er bijna op. Ecologisch hovenier Kees van der Laan en Marijke Orthel van Stichting Stadslandbouw Utrecht hebben bij aanvang van het project de ambitie om zich in een jaar overbodig te maken. Zij helpen bij de opzet van de tuin en daarna gaan de bewoners op eigen kracht verder. Inmiddels komen Kees en Marijke al veel minder in de tuin dan de eerste vier maanden. Dan zijn zij er nog wekelijks, Kees vaak meerdere keren per week. Telkens zijn op ‘Nijeveld’ om te bouwen aan de vorm en structuur van de tuin en om de vorming van de tuingroep en een prettige tuincultuur te bege-leiden. Aangezien er onder de volwassenen veel tuinierkennis aanwezig is en de tuinen echt voor productie worden gebruikt, lopen deze goed. Kees en Marijke besteden hun aandacht nu vooral aan begeleiding van de kinderen. Zo nu en dan pakken zij nog een klus op voor de structuur van de tuin of geeft Kees tuinles over seizoensactiviteiten. Zo heeft hij nu winterrogge voor de bewoners dat zij kunnen inzaaien als groenbemester. Het is goed als er af en toe betrokken deskundigen zijn die meewerken aan de tuin.

Feestelijke opening
Zaterdag 27 oktober opent burgemeester Aleid Wolfsen de Nijeveldtuin. De kinderen zijn hier zo enthousiast over dat zij een zelfgemaakt schilderij van de tuin aanbieden. Een paar tuinvrouwen maken verrukkelijke hapjes. Het moment is een mijlpaal voor de tuiniers, de trekkers, de partners en de buurt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s