Langs berg en dal

Thema: welzijn van ouderen
In het kort: Gesprekken over het leven met hoogbejaarde inwoners van Overvecht, die verdicht worden tot levensliederen.

Initiatief
Langs berg en dal is een initiatief van Academie Het Nut Voorbij, opgezet met Urban Pilots en Het Scharlaken Imperium, op het gebied van welzijn voor ouderen in Overvecht. Eenzaamheid is het belangrijkste aandachtspunt in deze Utrechtse wijk. Veel ouderen leven in een kleine, vaak eenzame wereld. Zij koesteren herinneringen die het waard zijn om met anderen te delen.

Aanpak
Vanaf maart 2010 komt een groep van circa twaalf personen, deels bewoners van verpleeghuis Tamarinde in Overvecht en deels oude buurtbewoners van deze Utrechtse wijk, op regelmatige basis bijeen voor een goed gesprek over het leven. Utrechtse dichters en componisten transformeren markante levenservaringen tot gedichten en levensliederen, als eerbetoon aan de ervaringen en daarin opgesloten de levenswijsheid.

Bij wijze van feestelijke afsluiting is er in het najaar een uitvoering van de liederen en gedichten voor alle bewoners van Tamarinde, familie, buurt en relaties. Filmbeelden hiervan verschijnen op YouTube. Ook een geïllustreerd verhaal over de ontstaansgeschiedenis krijgt een plek op internet. De deelnemers krijgen een persoonlijke herinnering aan het project.

Pilot
Het project in Overvecht is een pilot. Vervolgens willen wij Langs berg en dal op meer plekken realiseren. Het Bartholomeus Gasthuis in de binnenstad van Utrecht heeft al interesse getoond. Via Thuiszorg kunnen we een groep geïsoleerde bejaarden bereiken. Zo proberen wij de aanpak van Langs berg en dal tot nieuwe methodiek voor welzijn van ouderen te ontwikkelen.

Koppeling met hoger onderwijs
Er is contact met de Hogeschool Utrecht over deelname aan een internationaal congres en een symposium over zorgvernieuwing. Langs berg en dal kan inzicht bieden in het leren omgaan met welzijn voor ouderen door jongeren. Dit is een specifieke vaardigheid, die kennis van de leefwereld van ouderen vergt. En die kunnen wij weer overdragen via de verhalen van de ouderen.

Koppeling met educatieve, culturele en 55+netwerken
Voor de pilot vragen wij bekende Utrechtse dichters om het project goed neer te zetten en bekendheid te geven. Bij volgende edities willen wij een verbinding maken met culturele netwerken van amateurs, semi-professionals en/of jong aanstormend talent. Organisatie en communicatie nemen de initiatiefnemers nu voor rekening. Bij volgende edities kunnen we deze onderdelen lichter bemannen, overigens in eerste instantie wel vanuit de organisaties van de initiatiefnemers. De gespreksleiding wordt voor de pilot door veelal gepensioneerde relaties van de intiatiefgroep gedaan. Zij hebben veel expertise op gebied van gespreksleiding en doen dit tegen een vrijwilligersvergoeding. Voor volgende edities kunnen we bijvoorbeeld samenwerking met de Hogeschool Utrecht zoeken en studenten verpleegkunde inzetten voor de gespreksleiding. Ook denken wij voor de gespreksleiding aan samenwerking met 55-plusnetwerken om een verbinding met de wijk te maken.

Partners
Langs berg en dal is dus geen eenmalig experiment, maar een programma om verder door te ontwikkelen. Voor de pilot benaderen wij fondsen en betrokken partijen als gemeente en verpleeghuis Tamarinde. Volgende edities hopen wij uitsluitend via betrokken partijen te financieren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s