i-did slow fashion

i-did wint Venture Now 2009, een landelijke investeringsprijs voor startende duurzame bedrijven.

Thema: duurzame designmode
In het kort: bijdrage aan de opstart van een duurzaam modelabel in Utrecht, i-did slow fashion

Vandaag de dag kun je kleding voor ongekend weinig geld kopen. Nieuwe kleren zijn heel makkelijk bereikbaar voor iedereen. Hierdoor heeft de kledingomloop een hoog tempo gekregen. Productie en consumptie van kleding stijgen explosief. De waarde daalt net zo hard. Kleren worden veel eerder afgedankt.

Net zoals in de voedingsindustrie begint er in de mode-industrie een maatschappelijk bewustzijn te ontstaan: goedkope kleding heeft een hoge prijs. Arbeidsomstandigheden in lagelonenlanden zijn vaak erbarmelijk. Daarnaast geeft de intensieve katoenverbouw een veel te hoge druk op het milieu. En als je een goedkope broek na ‘drie keer’ dragen wegdoet, is de cost per wear net zo hoog als een dure broek, waar je langer mee doet.

i-did slow fashion wil het tij keren. Met een exclusief label in handgemaakte designmode. i-did maakt gebruik van kwaliteiten om zich heen: zowel wat betreft ontwerp, productie als materialen. Via het eerste atelier in Overvecht helpt i-did allochtone en gepensioneerde vrouwen uit de regio aan betaald werk en sociale contacten. i-did biedt jong ontwerptalent een podium. Ook duurzaam materiaalgebruik krijgt speciale aandacht: i-did selecteert materialen op milieuvriendelijkheid, mogelijkheden voor efficiënt gebruik en op herkomst. Liefst koopt zij zo dicht mogelijk bij huis in. Mode van i-did is binnenkort exclusief via de eigen webshop verkrijgbaar. Daar vertelt i-did het verhaal achter de mode. Als je meer weet over het ontstaansproces van kleding, sta je meer stil bij de waarde ervan. Het maakproces is dan een extra reden naast een mooi ontwerp en prettige materialen om lang plezier van je kleding te hebben.

Rol Urban Pilots (2009): bijdragen aan de uitwerking van het concept. Het verhaal vertellen in een businessplan en subsidieaanvragen om startinvesteringen mogelijk te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s