Tien principes van Urban Pilots

Over de stad en het maken van de stad

1. Liefde voor de stad
Wij houden van de stad. De stad raakt ons in al zijn verschillende hoedanigheden. De liefde voor de stad willen wij uitdragen en bepleiten. Urban Pilots brengt een ode aan de stad en stedelijkheid.

2. Kansen in de stad
Urban Pilots denkt in kansen en mogelijkheden en stimuleert een positieve mentaliteit in het denken over de stad.

3. Complexiteit van de stad
De stad is altijd in beweging, verandert, inspireert, irriteert. De complexiteit maakt de stad tot een oneindige bron van inspiratie en nieuw leven. Diversiteit, dynamiek en dichtheid dragen bij aan de levendigheid.

4. Publieke ruimte in de stad
Vrijheid en openbaarheid zijn belangrijke kenmerken van de stad. Een echte stad is gastvrij en biedt ruimte voor de toevallige ontmoeting. Urban Pilots richt haar projecten vaak op de kwaliteit van de publieke ruimte, het openbare stadsleven, de plekken waar iedereen van gebruik kan maken.

5. Stedeling en stad
De stad heeft vele eigenaren en gebruikers. De publieke ruimte is van iedereen. Een stedeling heeft mogelijkheden om de leefomgeving mede vorm te geven, voelt zich betrokken, mede-eigenaar en verantwoordelijk. Urban Pilots stimuleert particuliere initiatieven in de stad.

6. Plekken in de stad maken
Een stad is een bonte verzameling van verschillende plekken, met eigen sferen, betrokkenen, eigen vormen en activiteiten. Stedelijke vernieuwing heeft wat urban pilots betreft betrekking op het vernieuwen van plekken. (De wijk is een administratieve eenheid. Ook wijkvernieuwing gebeurt stapsgewijs per plek.) Met slimme ingrepen kan een plek aan kracht winnen en zo bijdragen aan de kwaliteit van de stad.

7. Uitgaan van bestaande kwaliteiten
Bij het vernieuwen van plekken gaat Urban Pilots uit van de plek zelf. Elke plek is uniek met een eigen karakter, eigen kwaliteiten, een eigen ziel. Urban Pilots gaat op zoek naar het eigene van de plek, wil dit begrijpen en beschrijven. Vanuit een besef van het unieke en de complexiteit van een plek kom je mogelijkheden van vernieuwing op het spoor. Uiteraard worden deze afgestemd op behoeften van betrokken partijen. Door een gebied goed te leren kennen, kun je slim inspelen op het karakter en de rijke gelaagdheid van plekken.

8. Samenwerken met betrokken partijen
Plekken hebben tal van eigenaren en gebruikers. Urban Pilots vormt coalities van mensen die iets willen met de plek, zodat de verandering in overleg met de omgeving kan worden gerealiseerd. Aangezien wij vaak een publiek belang dienen, vormen wij hiervoor soms ook nieuwe rechtsvormen als een stichting.

9. Inzoomen en uitzoomen
Een klein werkveld hebben, betekent niet klein denken. Urban Pilots beziet plekken vanuit verschillende invalshoeken en varieert het perspectief ook met inzoomen en uitzoomen. Zo kun je op een kleine plek in de stad strategische veranderingen in gang zetten, die als een vorm van stedelijke acupunctuur effect hebben voor een veel groter gebied.

10. Duurzaamheid
Duurzaamheid is altijd een leidend principe bij gebiedsontwikkeling. Is verandering echt nodig? Kunnen we materialen en mensen uit de omgeving gebruiken bij het realiseren van vernieuwingen? Kunnen we een plek van duurzame energie voorzien?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s