Opening buurtmoestuin in Hoograven

 

Zaterdag 27 oktober is om 17 uur de feestelijke opening door burgemeester Wolfsen van de Nijeveldtuin, een buurtmoestuin op het binnenterrein van de Nijeveldsingel/Oudegeinlaan. Dit moment grijpen wij aan om stil te staan bij het succes van de eerste maanden en bij het vooruitzicht van een nieuw tuinjaar. Dat is bijzonder, want de Nijeveldtuin is een tijdelijke tuin. Het woonblok in Hoograven-Zuid wacht op termijn renovatie of maakt plaats voor nieuwbouw. Door het succes van de Nijeveldtuin overweegt Portaal zelfs in de toekomstige opzet  ook ruimte te maken voor een gemeenschappelijke tuin. Alleen de overweging al is winst voor de buurt.

De Nijeveldtuin is een bijzonder samenwerkingsproject van 45 bewoners en twee initiatiefnemers, Marijke Orthel van Stichting Stadslandbouw Utrecht – dat Urban Pilots met Anneke Moors heeft opgericht – en ecologisch hovenier Kees van der Laan. Woningcorporatie Portaal en Wijkbureau Zuid ondersteunen het project vanuit resp. het Leefbaarheidsbudget en het Wijkgroenplan Zuid.

De tuin geeft het buurtleven buiten een nieuwe dimensie. Er zijn hier 45 bewoners aan het tuinieren, 21 vrouwen van voornamelijk Marokkaanse en Turkse afkomst en 24 kinderen. Het anonieme grasveld hebben zij met eigen handen onder onze begeleiding veranderd in een prachtige publiek toegankelijke plek vol bedrijvigheid en gezelligheid. Een vrouw legt een tapijtje naast de tuin en kijkt toe hoe haar man staat te tuinieren. Een groepje Turkse vrouwen zit graag op de grasbank te kletsen, te handwerken of zachtjes te zingen. De eerste picknicks hebben al plaatsgevonden. Er is veel geoogst. Af en toe verdwijnt er wat of moeten de tuinvrouwen spelende kinderen uit hun tuin wegsturen. Maar dat staat in geen verhouding tot de waarschuwingen die vooraf klinken: “Die tuin wordt gemold,” zo wordt er voorspeld. Zo erg was het niet. Toch hebben de tuin en de tuiniers zich letterlijk een plek veroverd in de openbare ruimte tussen de spelende kinderen en de hangjongeren.

Zaterdag is iedereen welkom om te komen kijken, proeven en kennismaken

Een Reactie op “Opening buurtmoestuin in Hoograven

  1. wat ontzettend leuk! Overigens, als je in een omgeving woont met veel groen om je heen, loop je een grote kans dat je last krijgt van boktor. Mocht dit het geval zijn, is dit de oplossing: boktor

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s