Workshop LEI over kansen stadslandbouw

Boerderij Nieuw Bureveld in De Bilt

Het Landbouw Economisch Instituut doet in opdracht van Provincie Utrecht onderzoek naar de kansen van stadslandbouw. Besloten wordt informatie uit de praktijk op te halen via een workshop in select gezelschap. Op een fantastische zomerdag 5 juli zijn wij te gast bij boerderij Nieuw Bureveld in De Bilt en onderzoeken de kansen voor grotere multifunctionele trajecten, vooral bezien vanuit economisch perspectief. Belangrijkste conclusie is dat er echt behoefte is aan meer grond voor nieuwe (biologische) tuinderijen. De vraag is groter dan het aanbod. Tegelijkertijd blijkt dat kleine boerenbedrijven niet kunnen leven van hun core business, zowel in de biologische tuinderij als in de veeteelt. Hun ondernemersgeest blijkt uit de creativiteit waarmee zij functies uitbreiden om extra inkomsten te genereren dan wel kosten drukken via slimme regelingen. Bijvoorbeeld via een uitgebreide mix aan afzetkanalen, dagbesteding als zorgboerderij, horeca, een activiteitenprogramma, regelingen om duurzame energie op te wekken, weidebeheer, enzovoort. De boeren blijven op zoek naar nieuwe wegen om het businessmodel te verbeteren. Intussen betaalt elke Nederlander 500 euro per jaar mee aan milieubelastende subsidies voor de bioindustrie, zo rekent de Partij voor de Dieren ons voor tijdens de Algemene Beschouwingen op Prinsjesdag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s