Langs berg en dal in het hoger onderwijsLangs berg en dal
krijgt voet aan de grond in het hoger onderwijs, tijdens een symposium en als minor aan de Hogeschool Utrecht (HU).

Aandacht voor welzijn in ouderenzorg
Komend najaar organiseert HU een symposium tijdens de week van de chronisch zieken, waarbij Langs berg en dal centraal staat – als urgent pleidooi voor meer aandacht voor welzijn in ouderenzorg.

Urgentie
De afgelopen jaren is ouderenzorg steeds meer gericht op medicatie en productie. Dit heeft ernstige gevolgen voor de kwaliteit van de zorg en het welbevinden van patiënten en personeel. Er is enorme tijdsdruk gecreëerd. De aandacht is gericht op efficiëntie, niet op contact en een persoonlijke band tussen verzorger en patiënt. Eindelijk is nu een punt bereikt waarop integraal erkend wordt dat het zo niet langer kan. De zorg moet weer kleinschaliger worden, met meer persoonlijke aandacht en niet opgehangen aan tijdsdruk.

Aanpak slaat aan
Langs berg en dal bevordert persoonlijke aandacht voor ouderen en kweekt historisch besef bij jongeren via een methodiek van levensverhalen vertellen. Kunstenaars verdichten de verhalen tot kunstwerk – als eerbetoon aan de levenservaringen en als persoonlijke herinnering voor de verteller. Met de piloteditie van Langs berg en dal in Overvecht ontwikkelen Academie Het Nut Voorbij, Urban Pilots en Het Scharlaken Imperium de aanpak tot methodiek. Hogeschool Utrecht heeft belangstelling voor deze aanpak en biedt vanaf najaar 2011 een minor Langs berg en dal voor studies verpleegkunde, verzorging, paramedische studies en ook voor culturele en maatschappelijke vorming.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s