Sorkin’s principes voor EUTOPIA

5. Michael Sorkin (Studio): juist wel nadenken over UTOPIA, maar noem het EUTOPIA; duurzaamheid belangrijk; probleem van overdevelopment (de 4e wereld = de overontwikkelde landen); reduction of footprint!; EUTOPIA = ‘comprehensive thinking’, moeten we wel doen; 12 principes EUTOPIA (= ‘de gelukkige stad’?): 1. Strict neutrality (kringloop, autarkie, zie mijn PRO-publicaties), 2. limited (geen sprawl, maar groei complexiteit), 3. Open (new democracy, HenriLevebvre, The Right to the City, no zoning, post-zoning loft city, benign), 4. Body-based (fietsen, lopen), 5. Diverse, 6. Neighborly, 7. Many-centered (in strijd met ‘limited’), 8. Complex (ability to get lost), 9. Local, 10. Appropriate technology (sustainability), 11. Green, 12. Equitable.
! Rely on artistic inventions; teleologie, intelligence behind design; cities saturated with politics; intervention leverage; acupunctural moves.

Lezing Michael Sorkin

Bezoek 6 oktober ’s middags het Hoograven Symposium van Utrecht Manifest in Pastoe. Na presentaties van o.a. Pieter Hooimeijer (UU), Alfredo Brillembourg & Hubert Klumpner (Urban-Think Tank) en Wouter Vanstiphout (Crimson Architectural Historians) ook een lezing van Michael Sorkin  (Sorkin Studio). Wat mij aanspreekt is dat hij begint te zeggen dat we ook moeten blijven denken over wat hij noemt EUTOPIA. Activisme en stedelijke acupunctuur zijn belangrijk, maar  ‘comprehensive thinking’ blijft noodzakelijk. Zelf doet hij dan ook graag allebei. ‘Comprehensive’ zijn de 12 principes voor een EUTOPIA die hij presenteert. Op een rij zijn dat:

1. Strict neutrality: kringloop!

2. Limited: fysieke grenzen!

3. Open: democratisch!

4. Body-based: lopen en fietsen!

5. Diverse!

6. Neighborly!

7. Many-centered!

8. Complex!

9. Local!

10. Appropriate technology: duurzaam!

11. Green!

12. Equitable: eerlijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s